Historie

Het begon allemaal in 1982 met de aanschaf van een jukebox, een Seeburg AY160 uit 1961. Ernst Aalders was altijd al gek op muziek en spullen uit het verleden, zijn vader Frits vond het wel leuk om de elektronica te reviseren. Korte tijd later liep Ernst tegen een Seeburg V200 uit 1955 aan en begon Ernst met het verzamelen van jukeboxen.

Vader Frits startte met het reviseren en het maken van nieuwe instructieglaasjes. In 1983 werd het idee geboren om een informatieblaadje rond te sturen onder de naam ‘De Jukebox Fanaat’ gevolgd door een gezellig samenzijn in februari 1984 in de loods van de familie Aalders. Er kwamen toen al rond de 200 liefhebbers naar deze meeting. Zij brachten platen, onderdelen en allerlei andere artikelen mee om te ruilen of te verkopen. Er was ook live muziek van ‘Big Jeff and the Hurricane Rollers’. Men begon te praten over de “jukebox club”. De meetings in de loods werden steeds drukker bezocht en de jukebox werd steeds populairder als huiskamerartikel. Eind 1987 meldde de 150-ste geïnteresseerde zich aan voor het informatieblaadje van de Jukebox Fanaat.

In 1988 verhuisde de meeting naar het Autotron automuseum te Rosmalen en kreeg het de naam ‘Rock around the Jukebox’. Er waren ± 300 jukeboxen te koop en met een enorm bezoekersaantal was dit meteen het grootste jukebox evenement ter wereld! Aan dit evenement is ook een muzikaal programma gekoppeld waar vele artiesten uit binnen- en buitenland optreden.

In 2023 is de organisatie van het evenement overgegaan naar Autotron Oldtimerproducties, die al sinds 1988 betrokken was bij het evenement. Tot op de dag van vandaag wordt Rock around the Jukebox georganiseerd. De familie Aalders, hoewel niet meer organisator, blijft wel nauw betrokken bij de organisatie gedurende de komende jaren.